ACCESORII ORIGINALE CREATE DE AGATHA

Fotografia mea
Romania
Dedic acest blog tuturor femeilor cu har si pasiune,care vor sa fie originale!

joi, octombrie 15, 2009

Cum se obtine feltrul



Pentru a obtine feltru va trebuie lina netoarsa,preferabil cit mai fina,cit mai moale,deoarece se modeleaza mai usor . Analizind cu atentie ,se observa ca lina e compusa din fibre scurte ,neregulate.De aceea, o data ce e supusa la tratamentul cu apa calda si detergent fibrele se umfla, se deschid.Lucrind-o ca o coca ,presind si frecind cu apa calda si detergent se obtine o "sudare" naturala,iar atunci cind feltrul se usuca capata un aspect nou,se obtine un tesut rezistent,ce devine aproape impermeabil.
Pentru a lucra lina este necesar sa pregatiti un loc de lucru unde sa puteti folosi apa si sapunul fara teama de a crea daune(poate e bine in baie sau afara ) .
Veti folosi apa calda la o temperatura suportabila pentru mina.Daca aveti miini sensibile va vor trebui si niste manusi,caci ,o data cu lina veti stresa si miinile.In literatura referitoare la confectionarea feltrului se vorbeste despre sapunul de "Marsiglia" ca fiind cel mai indicat,dar daca nu-l gasiti puteti folosi detergent lichid pentru vase sau un alt detergent lichid pentru rufe delicate la care adaugati o lingurita de bicarbonat astfel incit sa alcalinizati apa(la 2-3 l de apa )Deci ideea e ca apa nu trebuie sa fie dura.
Va mai trebuie o bucata de plastic ,eventual ca cele pentru ambalaje casabile, cu bule de aer; deasemenea o bucata de material cu tesatura rara.Va sugerez sa reciclati dintr-o perdea veche o bucata de o dimensiune adecvata cu suprafata de lina pe care o veti lucra.
Va sugerez deasemeni sa nu incepeti direct cu un proiect , ci sa faceti o proba,un esantion.In felul acesta veti invata cum se lucreaza,cum reactioneaza lina la frecat.
Lina netoarsa se rupe cu mina in fisii mici (pentru esantion) care se dispun in straturi cu sensuri alternate,deoarece trebuie sa obtinem o tesatura densa si fara gauri.Acest "pat " se dispune pe plastic,iar apoi se acopera cu grija cu bucata de perdea rara,asezind-o astfel incit sa nu aveti denivelari.Dupa aceasta ,cu un burete inmuiat in apa calda cu clabuci se umezeste usor lina-faceti in asa fel incit sa nu balteasca apa pe tesatura.Se stoarce buretele in lighenus,si se incepe lucrarea linii.Se freaca usor delicat in sens circular cu o mina,iar cu cealalta se sustine mmaterialul astfel incit sa ramina plan.Aceasta operatie de masaj trebuie sa fie facuta cu mare atentie la inceput,deoarece altfel tesatura poate rezulta cu gauri sau denivelari.Este iarasi important ca atunci cind dispuneti lina pe plastic sa o suprapuneti bine astfel incit sa nu ramina goluri.(altfel nu obtineti o tesatura compacta).
Se maseaza,se stoarce buretele,se picura apa calda cu sapun, se maseaza din nou si din nou.La inceput miscarile circulare sunt delicate apoi din ce in ce mai viguroase,caci lina incepe sa ia forma dorita.
In principiu frecarea si apa calda sunt cele care modeleaza lina,deci nu uitati sa puneti apa calda-picurata-Apa nu trebuie sa balteasca pe lucru,de aceea ajutati-va de burete pentru a indeparta mereu surplusul de apa.Este iarasi important ca presiunea exercitata sa fie uniforma ,altfel tesatura va fi neregulata.Iata de ce e bine sa faceti mai intii probe cu o suprafata mai mica de lina.
Dupa un timp faceti un sul cu plasticul lina si perdeaua,fara se miscati continutul asezat si masat,si lucrati in continuare imaginindu-va ca aveti o foaie pentru taietei.Iarasi,nu uitati sa aplicati o presiune egala pe suprafata lucrata!
Aceasta operatie dureaza destul-mai bine mai mult decit prea putin.V-am raspuns relativ deoarece depinde si de structura linii pe care o folositi.
Terminata aceasta faza se clateste bine lucrul sa dispara clabucul,iar in ultima apa puteti adauga si otet(preferabil de mere) care ajuta si mai mult structurarea fibrelor.
Se usuca departe de razele de soare.
In principiu nu se spala cu apa,ci doar chimic,sau daca nu aveti incotro aplicati atentia pe care o aveti atunci cind spalati ceva din lina virgina,respectiv detergent foarte delicat si apa calduta fara diferente de temperatuara la clatit.
O data ce sunteti stapine pe procedura puteti sa va aventurati in proiecte indraznete.puteti adauga fibre de contexturi diferite(de exemolu matasea) astfel incit sa obtineti un joc de culori si linii.Si cite si mai cite nu s-ar putea face!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu