ACCESORII ORIGINALE CREATE DE AGATHA

Fotografia mea
Romania
Dedic acest blog tuturor femeilor cu har si pasiune,care vor sa fie originale!

vineri, august 28, 2009

Cum se apreteaza

Cum se apreteaza? Revin cu acest argument ,pentru ca e important ca un lucru facut manual sa arate cit mai bine atunci cind il expunem,fie el mileu,palarie,colier sau mai stiu eu ce altceva.Bineinteles ca aceasta "povestioara" nu se adreseaza celor care spala lucruri delicate,facute cu migala in masina de spalat!E un afront adus miinilor care au creat opera!
Exista produse de-a gata in comert,dar eu ma incred mai mult in faina pe care o am in casa.
Intr-un recipient mic de cca 250-300ml,preferabil craticioara, se pune apa la incalzit.Cind incepe sa se incalzeasca putin(nu rece), se toarna o lingura de faina in ploaie,asa cum faceti la mamaliga,invirtind mereu cu o lingura. Micii cocolosi ce se formeaza se ridica la suprafata ,iar cu spatele lingurii ii presati pe peretii vasului,astfel incit sa rezulte o solutie laptoasa.In 5 minute aveti apretul.Cind sta sa dea in clocot,stingeti flacara.S-ar putea sa mai ramina cite un cocolos,dar innainte sa intindeti lucrul la uscat faceti un contol al tesaturii.
Apretul se pune in ultima apa de clatit si se lasa foarte putin impreuna cu obiectul de apretat,deoarece se impregneaza imediat in fibre.
Ultima apa de clatit trebuie sa fie rece,astfel incit,cind turnati apretul se incalzeste putin. Proportia dintre apret si apa depinde mult de cit de tare vreti sa fie apretul(deci nu e necesar sa puneti multa faina,decit atunci cind aveti obiecte mari de scufundat in apa cu apret).
De exemplu,o palarie de bumbac,un mileu crosetat,brodat trebuie sa fie mai batoase si atunci va trebui sa puneti cam 300ml apret in 600ml apa(1 la 2),daca vreti pur si simplu sa apretati o camasa e nevoie de putin apret ,asa incit adaugati mai multa apa(1-2l).
In general apretul lasa urme pe culori inchise,asa incit daca totusi vreti sa apretati,diluati mult apretul in apa.
Obiectele delicate lucrate de mina se modeleaza usor cu miinile ,se intinde tesatura innainte de a le pune pe sirma,astfel incit sa fie mai usor de calcat. Nu se expun la soare puternic,si se calca cind sunt inca jilave,cam la jumatatea uscarii.Se calca pe dos,iar daca trebuie sa insistati cu fier incins folositi si o cirpa.Se aseaza apoi pe o suprafata plana,lasindu-.le sa se usuce de tot.
Se poate apreta si cu zahar diluat in apa,dar are inconvenientul ca se cam inmoaie(la caldura zaharul se topeste),asa ca va puteti trezi ca iesiti dimineata cu palaria batoasa si va intoarceti cu ea "artagoasa".
O alta metoda eficienta de apretare este cu apa si aracet,(acela care se foloseste in constructii)
Puteti sa il folositi si pe tesatura uscata, intinzind straturi de solutie de apa si aracet(la mileuri,la suprafete plane) pina obtineti ce doriti.Se calca cu o cirpa neaparat!
Daca vreti de exemplu sa apretati o palarie cu aracet,diluati in 100-200ml apa o lingura de aracet si scufundati palaria in aceasta solutie.
Nu v-as sfatui insa sa folositi aracetul la imbracaminte-bluze,camasi,etc.

4 comentarii:

  1. spuneti-mi va rog, cum pot apreta o rochie alba, 3/4, vintage(1950), din dantela de bumbac

    RăspundeţiȘtergere
  2. foarte foarte util articolul tau , de ceva timp caut indicatii pentru apretul cu faina , si na ca te-am gasit pe tine :) multumesc

    RăspundeţiȘtergere
  3. multumesc mult. m-ati salvat, intrucat apretul gasit in comert nu a dat rezultate. :)

    RăspundeţiȘtergere
  4. goblenul gata cusut se apreteaza la fel?
    se spala inainte de a fi apretat?
    este cumva o alte metoda de a pregati un golblen pentru inramare?

    RăspundeţiȘtergere